Welcome, your Carogo team

Upoznaj Crnu Goru sa Carogo Rent a car agencijom

Upoznajte glavni grad Podgoricu

Podgorica

Glavni grad Crne Gore

Dobro došli u prestonicu Crne Gore, najveći grad i industrijski najrazvijeniji centar zemlje. Nekadašnji Titograd nalazi se u centralnom delu Crne Gore, nedaleko od Skadarskog jezera, a između velikih reka: Zete i Ribnice. Ovakav položaj grada pozitivno utiče na razvoj svih sfera u njemu, a naročito turizma. Stoga smo za vas izdvojili najvažnije turističke kategorije u gradu, predstavili vam načine na koje do njega možete doći, šta u njemu možete videti, gde isprobati najbolja jela, te kako pronaći najbolji smeštaj u njemu. Mi smo napravili detaljan turistički vodič kroz Podgoricu, a na vama je da informacije pretražite i pripremite se za ispunjen i kvalitetan odmor u srcu Crne Gore .

Stara varoš

Stara Varoš predstavlja deo glavnog grada Crne Gore – Podgorice. Nalazi se na levoj obali reke Ribnice. Naziv Stara Varoš se ustalio nakon zidanja novog dela grada u 19. veku. Ovo mesto je bilo jezgro Podgorice u doba osmanlijske vlasti. Sahat-kula, džamije iz osmanlijskog doba, čardaci, uske ulice i građevine stare više od jednog veka, čine Staru Varoš jednim od najlepših delova grada.

Istorija Stare Varoši
Stara Varoš je bila centar stare Podgorice za vreme Turske vlasti od 1474. godine, pa sve do 1879. godine. Nekada se u varoši nalazila i turska tvrđava Depedogen, poznatija u narodu pod imenom Ribnica. Ribnica je bila važna srednjovekovna tvrđava u Podgorici, na ušću Ribnice u Moraču. U njoj se nalaze i mnogi drugi arhitektonski, ali i istorijski važni spomenici i objekti.

Šta obavezno videti u Staroj Varoši?
  • Sahat kula – Jedan od najstarijih simbola grada i tipičan primer osmanske arhitekture. Nalazi se na Trgu Bećir – bega Osmanagića u naselju Stara varoš u Podgorici. Ova kula je jedna od retkih građevina koje su preživele bombardovanje u Drugom svetskom ratu. Sagrađena je 1667. godine, a sagradio ju je turski vezir hadži Mehmed-paša Osmanagić. Veruje se da je sat na kuli naručen direktno iz Italije.
  • Džamije – Skender Čauševa-Starodoganjska džamija datira iz 15. veka. Sagradio ju je Skender Čauš. U dvorištu ove džamije nalaze se važne ustanove: prostorije Odbora Islamske zajednice za Podgoricu i Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori. Osmanagića džamiju, sagradio je hadži Hafiz-paša Osmanagić.
  • Stari hamam – Stari hamam je jedan od značajnijih primera orijentalne kulture i arhitekture. Izgled se vremenom menjao, u zavisnosti od epohe koja je sledila. Nešto kasnije je tokom istorije pretvoren u javno kupatilo. Danas se nalazi ispod novog mosta na Ribnici.
  • Čardak Krupljevića – Ovaj čardak predstavlja jednu od najstarijih kuća u Podgorici. Veruje se da je sagrađena ili krajem šesnaestog i početkom sedamnaestog ili 1826. godine za vreme Turaka. Tačan podatak se ne zna. Međutim, kuća je obnovljena i potpuno renovirana na inicijativu Islamske zajednice Crne Gore.
Kako doći do Stare Varoši?
Do Stare varoši nije teško doći, jer se ona nalazi u samoj Podgorici, a neki od načina su:
  • Automobilom – Iz samog centra Podgorice, tačnije iz Nove Varoši, moguće je doći automobilom do čarobne Stare Varoši. Udaljenost iznosi nepun 1 km, a vožnja traje svega 4 minuta. Ulicom Slobode i Ulicom Kralja Nikole prođete kroz Kraljev park i na prvoj raskrsnici skrenite desno u Ulicu Špira Mugoše. Ukoliko želite, možete na raskrsnici nastaviti pravo. Nakon Sahat-kule koja će vam biti sa desne strane, skrenite u prvu desno, u Ulicu Petra Prlje. Ova ulica vas vodi do odredišta.
  • Peške – Ulicom Kralja Nikole moguće je doći i peške do varoši. Potrebno je oko 12 minuta laganog hoda.
  • Autobusom – U zavisnosti od dela grada u kome se nalazite, do Stare Varoši možete doći sledećim autobuskim linijama: 2-3, 6, 8.

Sastavci ili poznatije po imenu Skaline se nalaze na ušću reke Ribnice u reku Moraču. Ovo mesto zapravo je veoma popularno među stanovništvom, jer se tu okupljaju pretežno mladi. Neki novinari ovo mesto nazivaju još i simbolom neprolazne lepote, romantike, ali i davnih vremena. Sastavci su smešteni nadomak centra Podgorice i jedan su od njenih najprepoznatljivijih simbola već decenijama.

Istorija Sastavaka
Istorijski podaci navode da već polovinom 15. veka Podgorica pada pod Tursku vlast i da se u periodu od 1474. pa sve do 1477. godine, podiže utvrđenje Depedogen. Tokom vremena se to ime izgubilo, a već u 16. veku pojavljuje se pojam Podgorica. U antičkom dobu je na mestu Skalina postojala karavanska stanica Birziminijum. Karavanska stanica je tokom vremena prerasla u grad, upravo zbog razvijene trgovine, ali i zanatstva. I tako su zapravo Sastavci i most na Sastavcima postali jezgro iz kog se razvila Podgorica.

Značaj Sastavaka
Iako se na prvi pogled ne može reći kakvo je zapravo blago most na ušću dve reke, to mogu potvrditi istorijski izvori. Retko ko zna da je ovo mesto upravo ono iz kog je nastao glavni grad Crne Gore. Skaline, takođe, jednom godišnje imaju naročito važnu versku funkciju. Na ušću se, na dan Bogojavljanja, odavde skače i pliva za časni krst.

Izgled Sastavaka
Sastavci u sebi kriju raskošnu lepotu minulih vremena. Jedan od najstarijih mostova u Podgorici može se pohvaliti starim ali prkosnim bedemima, stepenicama, ali i spomen-obeležjem radio-telegrafske stanice podignute od strane Francuza u Prvom svetskom ratu. Sve to na neki način krasi ovo popularno mesto i daje mu dušu.

Skaline

Možda će ti se svideti i